Mottaker av Villa Faraldi stipendet for 2025: Else Leirvik

Rogalands kunstneren Else Leirvik ble tildelt Villa Faraldi Stipendet 2025 i Time Rådhus lørdag 5. oktober av styreleder i Fritz Røeds minnefond Kristin Røed. Leirvik blir den 11. kunstneren som mottar Villa Faraldi stipendet 20 år etter at stiftelsen Fritz Røeds minnefond ble opprettet. Vi ser fram til en poetisk vår og sommer i det magiske Liguriske landskapet og håper mange finner veien innom Villa Faraldi i 2025.

Tildelingen fant sted ved markeringen av 20 års jubileet for Fritz Røed skulpturpark på Bryne og signering av nye samarbeidsavtaler mellom Time kommune, Villa Faraldi kommune og Stiftelsen Fritz Røeds minnefond.

Fra venstre: Styreleder Kristin Røed, Fritz Røeds minnefond, ordfører Andreas Vollsund fra Time kommune og ordfører Stefano Damonte fra Villa Faraldi kommune, i Time Rådhus 5. oktober 2024.

Villa Faraldi stipendet er et samarbeid mellom Villa Faraldi kommune i Italia der Fritz Røed var bosatt, Time kommune i Norge som var kunstnerens fødested og Stiftelsen Fritz Røed minnefond opprettet av familien Røed. Et 20 års langt samarbeide om kulturutveksling mellom Norge og Italia videreføres og de tre samarbeidspartnerne har revidert og signert en videre samarbeidsavtale for de neste seks årene. Samarbeidet består i en videreføring og ivaretakelse av Fritz Røeds atelier S. Caterina i Villa Faraldi der han blant annet lagde Sverd i Fjell, dokumentasjon av hans kunstneriske virksomhet samt av øvrige første generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi: Inger Sitter, Franz Widerberg, Per Göransson og Eli Marie Johnssen, sist men ikke minst tildeling av arbeidsstipend og opphold i Villa Faraldi.

Stipendet deles ut hvert annet år og ble første gang delt ut i 2008. Årets stipend ble lyst ut til kunstnere i Rogaland gjennom Rogaland Kunstsenter årsskiftet vinteren 2023/2024. Leirvik skal ha stipendopphold i Villa Faraldi i Italia våren 2025 og åpner utstilling i Villa Faraldi 5. juli 2025.

Leirvik har en poetisk tilnærming til sitt fag, noe som vises i verkene. Hennes store sanselige og taktile skulpturelle objekter i materialer som tekstil, leire, tre og bronse, viser hun i det offentlige rom både innedørs- og i utendørs installasjoner. Leirvik har også arbeidet med utsmykking av sakrale bygninger; i Hundvåg Kapell og for St. Petri og Stavanger Domkirkes menighet bygg.

Hun ønsker å utforme en stedspesifikk utstilling, som går i dialog med omgivelsene, landskapet, og kapellet i Villa Faraldi. Kunstnerens intensjon er at både prosess og verk skal inneha en form for bevegelse og tilstedeværelse, der formen blir innholdet og innholdet blir form. 

Materialene henter hun inspirasjon til fra omgivelsene og har tidligere brukt både tre, bivoks og silke. Dette er materialer som kan relateres til omgivelsene i Italia. Det er olivenlunder og bikuber i området. I Italia er det også fra gammelt av blitt produsert silke. 

Vi tror det stillferdige og poetiske uttrykket vil kunne åpne for et godt møte med befolkningen i Villa Faraldi og at kunstneren vil ha glede av å arbeide i det som var Fritz Røeds Atelier.

Kunstneren disponerer Røeds Atelier i oratorio Santa Caterina i Villa Faraldi med et to måneders opphold våren og sommeren 2025. Villa Faraldi kommune stiller losji og galleri i Centro Culturale Fritz Røed og Minnefondet bidrar med tilrettelegging og et stipend på kr. 20.000,-. Arbeidsoppholdet avsluttes med en utstilling i galleriet i Centro Culturale.

Atelieret ble opprinnelig brukt av første generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi; Inger Sitter, Franz Widerberg, Fritz Røed, Eli-Marie Johnsen og Pär Göransson. Senere ble det Fritz som arbeidet i atelieret.

Juryen bestod av:

  • Oppnevnt av Rogaland kunstsenter, kunsthåndverker Linnea Blakéus Calder
  • Styremedlem og Billedkunstner Gabriella Göransson 
  • Styreleder og kunstformidler Kristin Røed
  • Nestleder og grafisk designer Karoline Røed Tønnesen
  • Styremedlem og kunststudent Emilio Røed Marroquin

Tidligere stipendmottakere er:  

  • 2023: Mattias Härenstam (Utsattt fra 2020 grunnet pandemien)
  • 2018: Morten Slettemeås
  • 2016: Line Anda Dalmar
  • 2014: Christine Aspelund 
  • 2012: Marian Heyerdahl (Villa Faraldi stipendet) og Elizabeth Croft (S. Catherina arbeidsstipend) 
  • 2010: 2. Generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi: Thomas Widerberg, Nico Widerberg og Gabriella Göransson
  • 2008: Ulla Mari Brantenberg

Velkommen til Fritz Røeds skulpturpark på Bryne og til Else Leirviks utstilling med åpning 5. juli 2025 i landsbyen Villa Faraldi i Italia!